Rambakkie


Een greep uit onze instrumenten

 Djembé:

De Djembé is een hardhouten trommel, voornamelijk afkomstig uit West Afrika.

De traditioneleDjembé wordt met de hand gemaakt door een boomstam uit te hollen.
Deze uitgeholde boomstam wordt vervolgens strak bespannen met een geitenvel en
de Djembé is geboren. Door te slaan op het vel worden diverse ritmes gecreëerd en door de slagkracht en de handkracht aan te passen, worden de tonen in het ritme aangepast en ontstaat verschillende klankkleuren. De trommel kan zittend of staand bespeeld worden, maar belangrijk is dat de open onderkant vrij van de bodem is, zodat de klank en het geluid vrijkomen. Samen met de andere trommels is de Djembé het hart van de gespeelde  muziek.


 Okedo

De Okedo drum is een Japanse trommel, gemaakt van de beste houtsoorten zoals Zelkova of Keiyaki. De Okedo trommel ook wel Taiko trommel genoemd, werd gebruikt om de krijgers te motiveren en ze te begeleiden bij de lange tochten die ze maakten. Of ze werden gebruikt om bevelen en signalen af te geven in de dorpen. Men zegt dat de grens van het dorp werd bepaald door de reikweidte van de trommel. Hoe groter de trommel, hoe verder de grenzen van het dorp reikte. Met eenvoudige ritmes wees men de bevolking op aankomend slecht weer en dat de mensen bijvooreeld hun gedroogde etenswaren binnen moesten halen.
Rambakkie heeft zijn eigen Okedo trommels gemaakt, kijk maar eens bij de pagina: "The making of a Rambakkie Okedo".
 Doun Doun

De Doundoun bestaat uit drie grotere trommels, bespannen met een dikkere huid, meestal een koeienhuid. De Kenkeni is de trom met de hoogste tonen, deze onderhoudt de voortgang in het muziekritme. De Sabang is de trom die het tempo in de ritme verzorgt, het zogenaamde hart van het muziekritme. De Doundoun is de grote bastrommel van de set, deze drum geeft het ritme de power, het volume en de kracht. De slagen op deze grote trommel zijn zelfs te voelen, zijn laag van toon en doordringend.

Gezamenlijk vormen deze drie trommels de bassectie van Rambakkie.

 Krin:

De Krin of spleettrommel is gemaakt van een uitgehold stuk hout wat als klankkast fungeert.

Dit instrument wordt met een houten stokje aangeslagen en dat levert verschillende klanken op. De Krin werd en wordt soms nog gebruikt als communicatiemiddel en had als specifieke taak om boodschappen door te seinen.


 Didgeridoo:

De Didgeridoo is een holle blaaspijp en heeft zijn oorsprong in Australië, Hij wordt bespeeld door continu in de blaaspijp te blazen en zodoende wordt er continu een lage toon geproduceerd. Dit vereist een speciale ademhalingstechniek die met veel oefenen onder de knie te krijgen is.

De Didgeridoo is een welkome aanvulling in het repertoire van Rambakkie en het instrument vertolkt de diepe en indrukwekkende  oerstem van Moeder Aarde.


  Balofoon:

De Balofoon is een slaginstrument en ook afkomstig uit West Afrika. De Balofoon is gelijkend op de Xylofoon, maar de klanken zijn Afrikaans, warm opzwepend en primitief. Kalebassen, hangend onder houten latten dienen als klankkasten. Het verschil in klank wordt veroorzaakt doordat de kalebassen in grootte verschillen. Het instrument wordt bespeeld met twee stokjes en net als de Xylofoon is het een melodieus instrument Rambakkie heeft de beschikking over een schitterende authentieke Balofoon, maar zoekt nog een speler voor dit geweldige instrument.

 Shekere:

 
De Shekere is een ritme instrument, dat de muziekklanken uit de diverse trommels ondersteund. Door het hoge ritmische geluid zorgt de Shekere voor een zekere verfrissing in het gemaakte ritme. Meestal is de Shekere een gedroogde en uitgeholde kalebas  die daarna bespannen is met een net vol kraaltjes of schelpen. Door te bewegen komen de kralen in aanraking met de kalebas en die fungeert vervolgens als klankkast.


 Conga


Een conga is een circa 70-75 cm hoge eenvellige trommel, tonvormig en open aan de onderkant, die meestal met de handen wordt bespeeld.Ondanks dat er kunststofvellen bestaan, worden er meestal toch nog natuurvellen gebruikt. Dit vanwege de warmere klank die bij natuurvellen ervaren wordt. Een natuurvel wordt van een dierenhuid gemaakt (denk aan koeievellen of buffelvellen). Een conga wordt gestemd m.b.v. een metalen ring en spanhaken, waarmee je het vel strakker of losser kan spannen. Hoe strakker het vel, hoe hoger de conga klinkt. Conga's hebben in de regel vijf of zes spanhaken.


 
Bongo


Bongo's zijn kleine handtrommels die meestal per twee aan elkaar hangen en samen bespeeld worden.Een kleine trommel (ook wel, uit het Engels: snaredrum) is een muziekinstrument dat bestaat uit een klankkast, een slagvel (bovenvel) en een resonantievel (ondervel). Op het resonantievel kan een snaarmat (van ijzer of van nylon) (snaren) worden gedrukt waardoor de kleine trommel een scherp geluid produceert. Via het snaarmechaniek kan de snaarmat ook van het resonantievel worden gehaald, dan produceert de trom een dof geluid. De trom wordt doorgaans bespeeld met trommelstokken, maar soms ook met bijvoorbeeld brushes (uitschuifbare kwasten met meerdere dunne metalen uiteindes).

Een surdo is een slaginstrument van Braziliaanse herkomst, bestaande uit een middelgrote houten of metalen trommel. De surdo wordt vaak bij samba-uitvoeringen en carnaval gebruik en heeft een warm geluid.

De repinique, ook bekend als repique, is een middelgrote, hoog gestemde trommel, met een luide toon welke dwars door het geluid van de rest van de bateria klinkt. In het ritme samba batucada is de repinique verantwoordelijk voor het leiden van de bateria; naast het spelen van de samba groove wordt de repinique ook gebruikt om intro, start/stop en break signalen te spelen. De repinique wordt ook gebruikt als solo-instrument.